2012-ben a BSH háztartási készülék gyártó sikeresen ellenállt az euroövezeti válságnak. Jelentősen nőtt a konszolidált nettó profit.

 

A 10 milliárd eurós forgalmi cél elérhető 2013-ban.

München, 2013. június 21. (BSH) – A nehéz körülmények ellenére a BSH Hausgeräte GmbH ismét rekord mértékű eredményeket ért el az elmúlt pénzügyi évben. A vállalat jó eredménye nagyon erős 2012-es mérleget eredményezett. A vállalat konszolidált nyeresége 1,5%-os emelkedéssel 9,8 milliárd euróra nőtt. A konszolidált nettó profit 466 millió euró volt, amely 25%-os növekedést jelent. Az EBIT 5,6%-os fejlődésével 683 milliós értéket ért el. Az operatív cashflow is nagyon pozitívan fejlődött. Tavaly a cégcsoport hozzávetőlegesen 700 új munkahelyet teremtett világszerte. „Ahogy a működési eredmény is mutatja, 2012 egy rendkívül jó év volt a BSH számára. Tovább tudtuk erősíteni vezető pozíciónkat a piacon. Mindez jól mutatja, hogy az általunk alkalmazott stratégiával, mely a növekvő piacokra, az innovációra és a fenntarthatóságra koncentrál, a megfelelő úton járunk.” – mondta Dr. Kurt-Ludwig Gutberlet, a BSH Igazgatótanácsának elnőke a Münchenben tartott éves sajtótájékoztatón. Gutberlet továbbá azt is bejelentette, hogy Dr. Karsten Ottenberg 2013. júlus 1-től, az áprilisban közzétett időpont előtt 3 hónappal korábban követi őt a BSH Igazgatótanácsának elnöki posztján.

2012-ben a BSH úgy döntött, hogy a növekvő piacokra fókuszál – különösen az ázsiai régióra. Kínában az eladások 6%-os növekedéssel 1,2 milliárd euróra nőttek. Kedvezően alakult az eredmény az USA-ban (+19,5%), Oroszországban (+12,9%) és Nagy-Britanniában (+8,2%) is. Németországban az eladások 4,3 %-kal nőttek, így 2,2 milliárd eurós értéket tesznek ki. Törökországban és más, válság által súlytott európai országokban a vállalatnak veszteséget kellett elkönyvelnie a megelőző évhez képest. Összességében a BSH piaci pozíciója szilárd: az elmúlt 8 évben a csoport egyharmaddal tudta növelni eladásait. A globális eredmények a strukturális változást és a jelentős regionális különbségeket tükrözik. Miközben például Kína (+326%), Oroszország (+156%) és Lengyelország (+97%) lényegében háromjegyű növekedést ért el 2005 óta, Európa és az USA lényegesen alacsonyabb növekedést mutatott ugyanebben az időszakban.

A hosszútávú finanszírozás biztosított

Az elmúlt két gazdasági évben a BSH hasznot húzott az előnyös kamatlábakból, így biztosítva a vállalat hosszútávú likviditását. „Nagyon sikeresen alkalmaztuk ezt a stratégiát, például két kötvény kibocsátásával Kínában.” – mondta el Johannes Närger, a cég gazdasági és munkaerő vezetője. Az 1,4 milliárd eurós pénztartalékkal (2012. december 31.) olyan biztos alapot képzett, mely a további növekedést lehetővé teszi.

A demográfiai változások kihívást jelentenek

Németországban a BSH dolgozóinak átlagéletkora 41,2-ről 42,3 évre emelkedett az elmút öt évben. Ez a változás új kihívások elé állítja a céget, például az egészségmenedzsment, a munkahelyi ergonómia és a tudás átadásának területén. Ez az oka annak, hogy a BSH jelentősen kiterjeszti különböző aktivitásait és egy egészséges és versenyképes munkakörnyezet megteremtésére törekszik. Modern emberi erőforrás menedzsmentet alkalmazunk, és a leginkáb megfelelő munkaerőt keressük a világ minden táján – korra és nemre való tekintet nélkül. Nincs szükségünk kvótákra.” – mondta Närger.

A siker legfontosabb tényezői

Különösen a kiskészülék szegmens járult hozzá a vállalat nyereségéhez 6%-os forgalomnövekedésével. Ennek legfontosabb indikátora a Tassimo meleg ital készítő, a porzsák nélküli porszívó, valamint az ételelőkészítés divízió voltak. A BSH a következő évben is erősíteni kívánja pozícióját a kiskészülékek piacán Európában, és igen jól halad ezen az úton: 2013 első félévében fejlődött a szegmens, és jelentős, kétszámjegyű növekedést ért el. A lengyel kiskészülékgyártó  Zelmer S.A. 2013 tavaszi felvásárlása tovább erősíti a fejlődést – különösen Kelet-Közép Európában.

Óvatosan optimista remények

Az európai krízis és a növekvő számú, Ázsiából és Törökországból érkező versenytársak tovább formálják a piaci körülményeket Európában. Ugyanakkor a BSH sikeres első és második negyedévet tudhat maga mögött, és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2013 végéig eléri a 10 milliárd eurós forgalmat. A 2013-as üzleti évre a vállalat a globális forgalom csekély növekedését prognosztizálja. Gutberlet kijeletette, hogy a BSH rendkívül jól felkészült a jövőbeli versenyre, és képes lesz megerősíteni stabil pozícióját.

Sajtófotók a presse.bsh-group.info oldalon érhetők el.

A BSH Hausgeräte GmbH 2012-ben elért közel 9,8 milliárd eurós árbevételével és 46.000 dolgozójával világszinten vezető szerepet tölt be a háztartási készülék szektorban. A BSH világszerte 41 gyárat működtet, és több mint 70 vállalattal rendelkezik 50 országban.